» ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΕΤΣΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ»


Το πλήρες αδιέξοδο, με κοινωνικό κραχ και έξοδο της χώρας από το ευρώ, στο οποίο οδηγούν, με μαθηματική βεβαιότητα, οι επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά, ανέδειξε ιδιαίτερα παραστατικά χθες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης, τη στάση της έναντι των δανειστών, την οποία και χαρακτήρισε “αδιανόητη”, αλλά και για τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή. “Δεν έχω ακούσει πιο ανόητο επιχείρημα από το ότι θα έχουμε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά από 1,5 χρόνο συνέχειας και επιτάχυνσης του Μνημονίου, όταν θα έχει κατεδαφιστεί το σύμπαν στη χώρα”, σημείωσε, ενώ έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου και για την παραμονή στο ευρώ, την οποία εξάρτησε από την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα. Συγκεκριμένα δηλαδή από το αν θα εξακολουθήσουμε να βαδίζουμε τον δρόμο που χάραξαν τα Μνημόνια, ο οποίος και οδηγεί τελικά -πιθανότατα και λίαν συντόμως- στη δραχμή. Όπως τόνισε: “Η μόνη δυνατότητα διαπραγμάτευσης που θα έχει, όχι σε 4, αλλά σε 1 χρόνο, αν συνεχίσει αυτήν την πολιτική, θα είναι η διαπραγμάτευση για τους όρους μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. Αν αυτό θέλει να διαπραγματευτεί ο πρωθυπουργός, να είναι ο πρωθυπουργός που θα διαπραγματευτεί τη δραχμή, μπορεί να συνεχίσει σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας, των Μνημονίων, των σκληρών υφεσιακών μέτρων”.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε επίσης το “γαϊτανάκι τρομοκράτησης” σε βάρος του ελληνικού λαού που στήθηκε πριν από τις εκλογές, με αιχμή ακριβώς την Ευρωζώνη. Για να σημειώσει ότι “αυτοί οι οποίοι πρωί – μεσημέρι – βράδυ ορκίζονται στο ευρώ θα είναι αυτοί -διότι συνεχίζουν αυτές τις πολιτικές λιτότητας και της ύφεσης- που θα μας οδηγήσουν στο εθνικό νόμισμα”. Εξάλλου, για την περιβόητη επιμήκυνση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε τις σχετικές αποκαλύψεις του υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γ. Μηλιού ότι πρόκειται για έναν… εθνικό στόχο που όμως έχει ήδη προαποφασισθεί: “Άλλη μια μεγάλη απάτη απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτά που μας προτείνανε από το ΔΝΤ το προηγούμενο διάστημα και τα αρνιόταν η κυβέρνηση Παπαδήμου, τώρα μας τα παρουσιάζουν ως σανίδα σωτηρίας. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και, ακριβώς επειδή είναι πάρα πολύ σοβαρά, πολύ σύντομα όλοι θα βρεθούμε μπροστά στις ευθύνες μας”.

Επισπεύδουν την κοινωνική κατεδάφιση

Εμμένοντας λοιπόν στην αποκαλυπτική προχθεσινή ομιλία Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι στην ουσία επισπεύδει την κοινωνική κατεδάφιση, «ώστε, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος, να έχει καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης μετά, με μια κοινωνία και οικονομία σμπαραλιασμένη». Από τη μεριά του, επανέλαβε την πρότασή του για άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με θέμα τον ανασχεδιασμό της στρατηγικής στην Ελλάδα κι εν τέλει, συνολικά στην Ευρωζώνη, κόντρα στην καταστροφική συνταγή του νεοφιλελευθερισμού. Ενώ επεσήμανε ότι αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο για να φανεί εάν πράγματι η καγκελάριος της Γερμανίας Αν. Μέρκελ έχει κρυφή ατζέντα για εξώθηση της χώρας από την ζώνη του ευρώ. Αν ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, πρέπει η Αν. Μέρκελ να αναγκαστεί να το ομολογήσει δημόσια ώστε να επωμιστεί και τις ευθύνες της, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για την Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για ιστορικές ευθύνες που αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, καθώς διανύουμε μια περίοδο που «παίζεται» το μέλλον της Ευρώπης: «Και τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αστείες ανταπαντήσεις παιδικής χαράς σαν αυτά τα δελτία τύπου που βγάζει κάθε απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

Σε ερώτηση για το σενάριο νέων εκλογών, ο Αλ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι νέα προσφυγή στις κάλπες. «Αυτό που μας απασχολεί τώρα δεν είναι το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές» σημείωσε και συνέχισε: «αλλά να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η κατρακύλα, διότι το μεγάλο βάρος και η μεγάλη ευθύνη θα πέσει κυρίως στους δικούς μας ώμους, για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα από τα ερείπια που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις».

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να δώσει καμία απάντηση στον Ευ. Βενιζέλο και τις κατηγορίες που του εξαπολύει. «Έχει πολλά προβλήματα εσωτερικά στρατηγικού χαρακτήρα για να του προσθέσω ένα ακόμη», περιορίστηκε να πει.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.