«Οι κραυγές και οι σιωπές ενός τέως υπουργού δικαιοσύνης…» // Ένα πάντα επίκαιρο κείμενο


άρθρο του Αντώνη Κασσιμάτη* ( μέλους ΚΕ του Συριζα-ΠΣ)

Ο κ. Σταύρος Κοντονής, μετά την ετσιθελική και εν πολλοίς απαξιωτική προς την τοπική κοινωνία διαφυγή του από το πολιτικό προσκήνιο, επιχειρεί μία κατά ώσεις νομικο-πολιτική επάνοδο του, που έχει απόλυτα προβλέψιμο timing.

Ασφαλώς μετά την τριετή διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πεδίο του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών, υπάρχουν πλέον συσσωρευμένες κυβερνητικές πρακτικές, που αμφισβητούν ανοικτά το δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος καθώς και το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό κεκτημένο στην Ελλάδα.
Γεγονός που επιβεβαιώνεται άλλωστε από τις συνεχείς παρεμβάσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ενώ ταυτόχρονα πιστοποιείται και από τα δημοσιεύματα του έγκυρου διεθνούς τύπου.

Που ακριβώς εστιάζεται όμως το νομικο – πολιτικό ενδιαφέρον του συμπατριώτη μας τέως υπουργού δικαιοσύνης;

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην δικαιοσύνη και οι διώξεις δικαστικών λειτουργών, που διερεύνησαν τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, όπως η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη και το σκάνδαλο Novartis, ουδόλως φαίνεται να απασχολούν τον κ Κοντονή.


Αντιθέτως προστρέχει ως μάρτυρας στο ειδικό δικαστήριο, που μεθόδευσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με βάση το αφήγημα της «σκευωρίας Novartis”. Ακριβώς την στιγμή, που σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου, όλες οι ενέργειες της διερεύνησης του σκανδάλου ήταν «νόμιμες και επιβεβλημένες».


Όταν δημοσιογράφοι, που ερευνήσαν τα οικονομικά σκάνδαλά, που οδήγησαν στην χρεωκοπία και στα μνημόνια της χώρα μας, διώκονται σαν «συμμορία» και στοχοποιούνται ακόμα και μέσα στην βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – για να αθωωθούν βεβαίως στην συνέχεια πανηγυρικά από την δικαιοσύνη – επίσης ουδόλως προβληματίζει τον τέως υπουργό δικαιοσύνης.


Όταν ακόμα η υπόθεση του απατηλού συμβολαίου της αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ναυαγίου, οδηγείται πλέον με επανειλημμένα δικαστικά βουλεύματα, στο ακροατήριο και με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για τους επτά εμπλεκόμενους. Ουδέν σχόλιόν από τον κ Κοντονή.


Και ασφαλώς, όταν με την πρόσφατη υπόθεση των υποκλοπών-παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από το παρακράτος Μητσοτάκη καθώς και την προσπάθεια συγκάλυψης της, έχουμε καταπάτηση του συντάγματος, στρέβλωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών και καταστρατήγηση των νομικών διατάξεων που διασφαλίζουν τον δημοκρατικό έλεγχο των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο κ Κοντονής απλά διάβαζε τις δημοσκοπήσεις, που «διαβεβαίωναν», ότι οι παρακολουθήσεις – υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες….

Ηχηρές και αποκαλυπτικές οι σιωπές του κ Κοντονή…..


Ας μην τον αδικούμε όμως διότι έχει και «ουσιαστικές» δημόσιες τοποθετήσεις – λίγο εμμονικά προσκολλημένες – στο θέμα της αλλαγής του ποινικού κώδικα ( ΠΚ) από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Βεβαίως αναγνωρίζει ότι την αλλαγή του ΠΚ εισηγείται στην βουλή η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και φυσικά, η αλλαγή του ΠΚ το 2019 ήταν ένα θετικό γεγονός. Για αυτό άλλωστε την ψήφισε…


Ωστόσο κάθε φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ στριμώχνεται πολιτικά και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της λίστας Πέτσα στα ΜΜΕ, σηκώνει το θέμα της αλλαγής ορισμένων ονομαστικών ποινών στον ΠΚ, έχουμε ταυτόχρονα και την αντιΣΥΡΙΖΑ εμφάνιση του κ. Σταύρου Κοντονή. Τυχαίο;


Έτσι λοιπόν και σήμερα, όταν μετά την αποκάλυψη της ανατριχιαστικής υπόθεσης του Κολωνού, με τον κατά συρροή βιασμό και την σεξουαλική εκμετάλλευση του 12χρονου κοριτσιού από κύκλωμα με εγκέφαλο τον Ηλία Μίχο, έγινε γνωστή η κομματική ταυτότητα και οι διασυνδέσεις του Μίχου με την ΝΔ, η κυβέρνηση αμυνόμενη, απάντησε με ολίγον από ΠΚ και ποινών του βιασμού, πάντα φυσικά από τα… «πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ».


Όλως τυχαίως βρήκε και πάλι πρόθυμο υποστηρικτή τον κ. Κοντονή, ο οποίος απέφυγε τις χοντράδες και τα ψέματα, που αρχικά διατύπωσαν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για τον Σύριζα. Υποστήριξε όμως ψευδέστατα το κυβερνητικό αφήγημα, περί δήθεν συλλογικής ενοχοποίησης της ΝΔ ως «κόμματος βιαστών» από την αξιωματική αντιπολίτευση.


Επί της ουσίας, όμως, κ. Κοντονή είναι η αυστηροποίηση των ποινών η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων; Υιοθετείτε αλήθεια τέτοιας νομικές απόψεις; Μήπως υιοθετείτε επίσης το λιντσάρισμά και τον λιθοβολισμό;


Όσο για την πραγματική τιμωρία των ενόχων τέτοιων εγκλημάτων, αλήθεια, γιατί ο πρόσφατα καταδικασμένος παιδοβιαστής Λιγνάδης, με τις υψηλές διασυνδέσεις του με το περιβάλλον Μητσοτάκη, είναι ελεύθερος;


Αγαπητέ κ. Σταύρο Κοντονή όσο πρόσκαιρο ενδιαφέρον και να «προσδίδει στις απόψεις σου η τήβεννος» του τέως υπουργού της δικαιοσύνης, τόσο αυτό αποδομείται, όταν στην ούγια γράφει… Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.