«ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΕΠΑΡΣΗ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ;


Η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού, άριστα στην επικοινωνία, κάκιστα στο οικονομικό και αποδεκτά στο υγειονομικό επίπεδο.

Κώστας Κλάδης
Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

σωτηρης-τσιοδρας-550x325_thumbΘορυβημένη από την αρνητική εξέλιξη της πανδημίας στη γειτονική Ιταλία, η κυβέρνηση, επικουρούμενη και από την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, εφάρμοσε αποτελεσματικά τις εισηγήσεις των ειδικών (κ. Μόσιαλος) επιτυγχάνοντας τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού σε διαχειρίσημα από το ΕΣΥ επίπεδα. Ταυτόχρονα, ανέθεσε την καθημερινή ενημέρωση του κοινού για την πορεία του κορονοϊού στον κ. Τσιόδρα, ένα σοβαρό επιστήμονα γενικής αποδοχής.

Από την αρχή ο κ. Τσιόδρας έγινε δεκτός με σεβασμό από την ελληνική κοινωνία, που τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη. Ουδείς ασχολήθηκε με τις αντιφάσεις στις ανακοινώσεις του π.χ. «Ο ιός εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα ….δύσκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο» (20/1) – «Δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας λόγω του νέου κορονοϊού στην Ιταλία» (24/2) «Ο ιός μπορεί να γίνει επιθετικός και γρήγορα καταστρεπτικός … διασπείρεται ταχύτατα» (31/3). Αντιμετωπίστηκαν ως φυσιολογικές αβεβαιότητες απέναντι σε ένα νέο, άγνωστο φαινόμενο.

Η αποκλειστική, καθημερινή δημόσια παρουσία του, ίσως αδικούσε άλλους εξίσου ικανούς επιστήμονες. Όμως αυτός ανέλαβε το βάρος, αυτός δικαιούταν και την αναγνώριση. Η εικόνα του δεν θάμπωσε με την αμφίσημη στάση του ίδιου και της επιτροπής στο ζήτημα της θείας κοινωνίας, όταν ανακοίνωναν ότι «ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο …. και το κουταλάκι» χωρίς καμία αναφορά στην επίμαχη πράξη ! Και η εμπιστοσύνη δεν κλονίστηκε όταν ενώ συνιστούσε με αυστηρότητα να «μένουμε σπίτι», ο ίδιος έσπευδε -με δημοσιότητα- να ψάλλει σε εκκλησία.

Αναμφισβήτητα, η καθημερινή ενημέρωση και η καθοδήγηση που παρείχε ο κ. Τσιόδρας στους θεσμούς και τις υπηρεσίες της πολιτείας, τον κατέστησαν το κυρίαρχο πρόσωπο της πανδημίας, μια οικεία, πατρική και συντροφική φιγούρα στη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού. Εξακολούθησε να απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία, ακόμη και όταν μίλησε για «κρούσματα στη χώρα …. και κρούσματα προσφύγων», όταν οι εκτιμήσεις του απέπνεαν έντονη οσμή πολιτικής, π.χ. επιμένοντας σε συγκρίσεις με την Ευρώπη και όχι με τα Βαλκάνια ‘¹’ , ή καταφεύγοντας σε μακάβριες στατιστικές: «αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα θρηνούσαμε 2.265 νεκρούς» (2/4) !

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσιόδρας φαίνεται ότι διολισθαίνει σε ολισθηρές ατραπούς. Προφανώς θεώρησε ότι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στους πρώτους δύο μήνες απόλυτης αναγνώρισης και μηδενικής αμφισβήτησης, τον θέτει στο απυρόβλητο. Όμως συσσωρεύτηκαν πολλά θέματα στα οποία είχε διατυπώσει αντιφατικές απόψεις (αν τα παιδιά νοσούν ή μεταδίδουν τον ιό – τα τεστ που έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνονται – η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, την οποία παλαιότερα θεωρούσε επικίνδυνη – χρησιμότητα χλωροκίνης), και με την πρώτη, ήπια κριτική που δέχθηκε, απώλεσε την ψυχραιμία του.

Έτσι, με το κύρος που του προσδίδει η θέση του, κατήγγειλε «κάποιους κύκλους που προσπαθούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα»! Κατήγγειλε δηλαδή συναδέλφους του επιστήμονες, μεταξύ αυτών και την πρώην καθηγήτριά του στο Πανεπιστήμιο κα Αθηνά Λινού, που σε κάθε περίπτωση δικαιούνται να διατυπώνουν τις επιστημονικές απόψεις τους, σεβόμενοι «τις αβεβαιότητες της επιστήμης», όσο δικαιούται και ο κ. Τσιόδρας.

Επιπλέον, ορισμένες υπαναχωρήσεις του φαίνεται να εξυπηρετούν αμιγώς πολιτικά κίνητρα και μικροκομματικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης. Όταν σπανίζουν, οι μάσκες είναι επικίνδυνες, τώρα που υπάρχει εθνικός προμηθευτής, επιβάλλονται δια προστίμου. Ο κ. Τσιόδρας εκφράζει «μέγιστη επιφύλαξη» και ταυτόχρονα σύμφωνη γνώμη για την επαναλειτουργία των σχολείων (30/4), κάτι που συνιστά μέγιστη αντίφαση. Θα είναι απογοητευτικό,  αν ο συμπαθής λοιμωξιολόγος, προσδοκώντας σε μελλοντικά πολιτικά οφέλη, προσπαθεί να προσδώσει επιστημονικό κύρος σε κυβερνητικές αποφάσεις, θέτοντας την επιστήμη του στην υπηρεσία της μικροπολιτικής.

‘¹᾿ Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του BBC (11/5), τα κράτη της Βαλκανικής παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα σε αριθμό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους : Αλβανία 1.08, Βουλγαρία 1.29, Μαυροβούνιο 1.43, Ελλάδα 1.44, Κόσοβο 1.52, Κροατία 2.17, Σερβία 3.08, Βοσνία-Ερζεγοβίνη 3.22, Βόρεια Μακεδονία 4.37, Σλοβενία 4.91, Ρουμανία 4.93 .

Αναδημοσιευση απο το zantevoice.gr

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.