ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου: «Βαρύτατες ευθύνες Δήμου και ΔΕΥΑΖ για το αποχετευτικό»


planos_apoxeteysi-470x264

24/6/2018-Δελτίο Τύπου της ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει  τις βαρύτατες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΖ για την σημερινή έκρηξη του αποχετευτικού προβλήματος, όπως αυτή περιγράφεται στην έκθεση αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ.

Ειδικότερα αναφέρεται στο δελτίο τύπου

» Η έκθεση αυτοψίας του μεικτού κλιμακίου των ελεγκτών περιβάλλοντος ( ΚΕΠΠΕ ), όπως αυτή κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους φορείς και την δικαιοσύνη, αποτελεί κόλαφο για τα “πεπραγμένα” αλλά κυρίως για την τραγική υστέρηση στην έγκαιρη και συνολική αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος από την Δημοτική Αρχή και την ΔΕΥΑΖ.

Τα συμπεράσματα της αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ είναι αποκαλυπτικά:

– Οι υπάρχουσες εγκαταστήσεις επεξεργασίας λυμάτων ( ΕΕΛ) , λειτουργούν οριακά και επισφαλώς δεχόμενες λύματα και από τις περιοχές Πλανου-Τραγακίου, μεσω του χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση αποχετευτικού δικτύου του Πλάνου.

– Η επιβάρυνση αυτή, που ξεπερνά την δυνατότητα επεξεργασίας του συστήματος ( 10.000 κμ ημερησίως), δεν προβλέπεται από την αδειοδότηση λειτουργίας που έχει δοθεί από το 2013.

– Οι εγκαταστάσεις ΕΕΛ δυσλειτουργούν με την δημιουργία μεγαλύτερων ποσοτήτων λυματολάσπης, με αποτέλεσμα αυτές να διατίθενται και ανεξέλεγκτα στον τελικό αποδέκτη ( χείμαρρος Αγ. Χαραλάμπη), όπως συνέβη στις 7 Ιούνη. Το γεγονός αυτό συσχετίζεται και με την προσθήκη για ένα διάστημα επιπλέον μικροοργανισμών στην βιολογική επεξεργασία.

– Η επεξεργασία της λυματολάσπης δεν γίνεται σύμφωνα με την αδειοδότηση λειτουργίας της μονάδας και οι τελικά παραγόμενες ποσότητες είναι διπλάσιες, με πρόβλημα τελικής διάθεσής της.

– Ουδέποτε κατασκευάστηκαν οι προβλεπόμενες δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης λυμάτων, που μάλιστα χαρακτηρίζονται και σαν δεξαμενές ασφαλείας (!) του συστήματος. Καθώς και τα συστήματα δειγματοληψίας πριν την τελική διάθεση των λυμάτων.

 

Καίρια ερωτήματα ( με διαχρονικό επιμερισμό ευθυνών),προκύπτουν αβίαστα προς την Δημοτική Αρχή και την ΔΕΥΑΖ :

1) Από την τελευταία αδειοδότηση των ΕΕΛ το 2013 μέχρι σήμερα, γιατί δεν αποκατέστησαν τις ελλείψεις και τις αποκλίσεις των εγκαταστάσεων και κυρίως γιατί δεν δρομολόγησαν την αναγκαία επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας καθώς και του συνολικού αποχετευτικού δικτύου της Ζακύνθου;

2) Γιατί παρέμεινε σε εκκρεμότητα η περιβαλλοντική αδειοδότηση της λειτουργίας άλλα και η απαραίτητη συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής του Πλάνου το οποίο λειτουργεί από το 2002;

3) Με δεδομένη την ήδη κάλυψη της φέρουσας ικανότητας του δικτύου και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των λυμάτων, πως η ΔΕΥΑΖ χορηγούσε βεβαιώσεις για την σύνδεση στο δίκτυο νέων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες αφορούσαν μάλιστα και το μη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής του Πλάνου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου καλεί την Δημοτική Αρχή και την ΔΕΥΑΖ, άμεσα να παρουσιάσει και να δρομολογήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ( master plan) για το αποχετευτικό δίκτυο και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της Ζακύνθου, με άξονες :

Την σύμφωνα με τις προδιαγραφές αδειοδότησης, λειτουργία των υπαρχουσών ΕΕΛ.

Την αναγκαία επέκταση δικτύων και εγκαταστάσεων ώστε η τελική φέρουσα ικανότητα να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών όλων των περιοχών της Ζακύνθου.

Την περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη λειτουργία και την νόμιμη συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης της περιοχής του Πλάνου»

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.