Τυνησιακό ελαιόλαδο και άλλα….παραμύθια


Olive oil

Bottle pouring virgin olive oil in a bowl close up

Το κείμενο αποτελεί συλλογική επεξεργασία της Αγροτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου και δημοσιευθηκε στην Εφημερίδα Ερμής στις 16/2/2016

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των αγροτών, αναμοχλεύεται και ξαναδημοσιεύεται η «περίφημη» είδηση για τη δήθεν ειλημμένη απόφαση της Ε.Ε. για ετήσια εισαγωγή επιπλέον 35.000 τόνων αδασμολόγητου λαδιού από την Τυνησία, για τα έτη 2016-2017, και μάλιστα χρησιμοποιείται για να «αποδείξει» την αναλγησία της κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών της απέναντι στον αγροτικό κόσμο, αφού η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποδέχθηκε την απόφαση.

Η αλήθεια «τυχαίνει» να είναι, για ακόμη μια φορά, εκ διαμέτρου αντίθετη με τις κινδυνολογίες και τις κατηγορίες των φωνασκούντων.

Συγκεκριμένα:
 
– Το Νοέμβρη του 2015, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ Κενγκέρογλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Β. Αποστόλου ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε μέχρι εκείνη την ημερομηνία καμία απόφαση, αλλά μια απλή γνωμοδότηση προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

– Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ θα συνεδρίαζε στις 25/1/2016 και θα εισηγούταν στην ολομέλεια του ΕΚ, προκειμένου αυτό να αποφασίσει τελικά το Φλεβάρη-Μάρτη του 2016.

Και εδώ έρχονται τα γεγονότα για να καταρρίψουν την παραφιλολογία:

1. Στις 25/1/2016 η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) αποφάσισε (με ψήφους 31 υπέρ, 7 κατά και 1 αποχή) να εισηγηθεί στην ολομέλεια, ΟΧΙ την εισαγωγή ΕΠΙΠΛΕΟΝ 35.000 τόνων ελαιολάδου ετησίως από την Τυνησία για το 2016-2017, αλλά την αποφυγή δασμών, για τα επόμενα 2 χρόνια σε ένα μέρος του λαδιού που ΗΔΗ εισάγεται από την Τυνησία στην ΕΕ.

Συνεπώς ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για επιπλέον 35.000 τόνους, αλλά για κατάργηση των δασμών (και μόνο για δυο έτη) σε 35.000 από τους 56.000 τόνους που ήδη εισάγονται στην Ε.Ε. ετησίως.

βλ. σχετικό δελτίο τύπου στο: 
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/20160125IPR11400/Trade-MEPs-back-emergency-plan-to-import-70000t-of-Tunisian-olive-oil-duty-free

Επίσης, στο παραπάνω δελτίο τύπου φαίνεται ότι υπάρχει και πρόβλεψη για παρακολούθηση, αξιολόγηση, διόρθωση και πιθανή απόσυρση του εν λόγω μέτρου, ακόμα και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του (mid-term assessment), για να μη διαταραχθεί η ισορροπία στην αγορά της Ε.Ε.

 
2. Στην εν λόγω ψηφοφορία δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και κυρίως δεν συμμετείχε ΚΑΝΕΝΑΣ Έλληνας Ευρωβουλευτής. Κατά συνέπεια δεν τεκμηριώνεται ούτε αδιαφορία της Κυβέρνησης, αλλά ούτε και «χλιαρή» ή «υποχωρητική» στάση των ελλήνων ευρωβουλευτών. Σε κάθε περίπτωση η στάση της χώρας και των ελλήνων ευρωβουλευτών θα εκφραστεί όταν το θέμα θα έρθει για τελική έγκριση στην ολομέλεια του ΕΚ, το Μάρτιο.

βλ αναλυτικά αποτελέσματα ψηφοφορίας στο: 
https://polcms.secure.europarl.europa.eu/cmsdata/upload/1b26293f-28b1-4c58-add4-95c6810a62d1/Roll%20call%20votes_25-01-16.pdf
3. Συνεπώς δε μιλάμε για ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ στις συνολικές ποσότητες ελαιολάδου που θα εισαχθούν στην αγορά της Ε.Ε. Οι ετήσιες εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία θα συνεχίσουν να είναι 56.000 τόνοι, και μάλιστα θα συνεχίσουν να κατανέμονται σε όλη την Ε.Ε., όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Συγκριτικά αναφέρεται πως η ετήσια ελληνική παραγωγή είναι της τάξης των 300.000 τόνων και η ετήσια παραγωγή των χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία) της τάξης των 1.800.000 τόνων.

Κατά συνέπεια η κινδυνολογία και η λασπολογία που αναπτύχθηκε και συντηρείται γύρω από το συγκεκριμένο θέμα στερείται παντελώς οποιασδήποτε αλήθειας.

Είναι σίγουρο πως η άνευ λόγου κινδυνολογία και τα ψέματα προκαλούν πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις απ’ ότι οι αντίστοιχες «ειδήσεις» στους αγρότες, καθώς όπως είναι γνωστό η φημολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, ευνοώντας τις κερδοσκοπικές πιέσεις στην τιμή του ελαιολάδου.

Υπήρξαν μάλιστα και τοποθετήσεις ότι ήδη από το Νοέμβριο το αδασμολόγητο τυνησιακό λάδι είχε μπει στην ελληνική αγορά και ασκούσε αρνητική πίεση στη διαμόρφωση της τιμής ακόμα και του ελαιολάδου στην Ζάκυνθο.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι η κινδυνολογία που μοναδικό στόχο είχε να πλήξει την κυβέρνηση και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τροφοδοτήθηκε και από τοποθετήσεις στελεχών του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού , αλλά και ψηφίσματα όπως αυτό του δημοτικού συμβουλίου ή του επιμελητηρίου.

Γι’ αυτό ας είναι όλοι λίγο περισσότερο προσεκτικοί και συγκρατημένοι, και ας διασταυρώνουν καλύτερα τις «πηγές» τους. Μια απλή αναζήτηση αρκεί…

Διαβάστε ακόμα την τροπολογία που θα καταθέσει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ Στέλλιος Κούλογλου κατά την συζήτηση του θέματος για λήψη τελικής απόφασης, στην ολομέλεια του Ευρωπαικού κοινοβουλίου

Τροπολογία για την προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.