Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων και η αμηχανία του μνημονιακού μπλόκ .



10614150_562047627272916_7824639379770630445_n dscn0193
Είναι γεγονός ότι πολλοί και με μεγάλο ενδιαφέρον περιμεναν να δούν το περιεχόμενο των φετεινών εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην περιφέρεια των ιονίων νήσων. Ο λόγος είναι απλός. Η αλλαγή στο τιμόνι της περιφέρειας με επικεφαλής σήμερα τον Θόδωρο Γαλιατσάτο. Εκλεγμένο με αριστερό, ριζοσπαστικό και αντιμνημονιακό πρόσημο με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΑΣΑ και με συγκεκριμένα δείγματα γραφής.

Απο την άλλη είναι πολυ πρόσφατες οι μνήμες των προηγούμενων εορτασμών με την έντονη παρουσία της αστυνομίας στις παρελάσεις και την περιχαράκωση των αντιφασιστών διαδηλωτων απο τις αστυνομικές δυνάμεις. Να σημειωθεί μάλιστα ότι λόγω αυτής της εικόνας οι εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κέρκυρα συμμετείχαν στις παρελάσεις μαζύ με το λαό και τους διαδηλωτές και οχι στην εξέδρα των επισήμων.

ejedra_galiatsatos Φέτος τα πράγματα με ευθύνη της νέας περιφεριεκής αρχής και με παρόμοια περίπου εικόνα και στα τέσσερα νησιά ( Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Κέρκυρα) έγιναν διαφορετικά. Ας δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά αλλά και με την βοήθεια φωτογραφικού υλικου.

Το αντιφασιστικό και αντιπολεμικό περιεχόμενο της επετείου ήταν ουσιαστικά και συμβολικά κυρίαρχο με τις δηλώσεις, τους πανηγυρικούς αλλά και την ανάρτηση σε κεντρικά σημεία του χώρου των παρελάσεων πανο με αντιφασιστικό και αντιπολεμικό περιεχόμενο. Τα αντιφασιστικά συνθήματα απο τα πανο των διαδιλωτών πέρασαν και στα πανό της περιφέρειας. Ο συμβολισμός αυτός μάλιστα σχολιάστηκε ιδιαίτερα έντονα και θετικά και αποκτά ιδιαίτερη αξία στις μέρες μας για το τσάκισμα του φασιστικού φιδιού που ξανασηκώνει κεφάλι.
8_parelasi_lefkada
Οπου έγιναν παρελάσεις δεν υπήρχε εξέδρα ( Κέρκυρα και Λευκάδα) επισημων και στους συμμετέχοντες επίσημους συμπεριλαμβάνονταν σαν τιμώμενα πρόσωπα μαθητές και αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Εκεί που κάποιοι ένοιωσαν την ανάγκη ( Κεφαλονιά) να ανεβούν σε βάθρο εξουσίας, ο περιφερειάρχης Θ Γαλιατσάτος απλά δεν ανέβηκε στο βαθρο της αλλαζονείας τους.

Τέλος η παρουσία της αστυνομίας ηταν ιδιαίτερα διακριτική με αποκλειστική αρμοδιότητα την ρύθμιση της κυκλοφορίας. Προφανώς και οι ίδιοι οι αστυνομικοί θα ενοιωθαν πολυ καλυτερα με αυτό τόν ρόλο τους, παρα με την ιδιότητα και την αμφίεση των δυνάμεων καταστολής που στις προηγούμενες επετείους είχαν αναλάβει με εντολές ανωθεν.

Μια σύγκριση φωτογραφιών σχετικών με την εικόνα των αστυνομοκρατούμενων παρελάσεων του 2012 και 2013 και φέτος, ολοκληρώνει και σε σημειολογικό επίπεδο τα διαφορετικά στίγματα της σημερινής και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής.

dscn02011 dscn0930

Οι παραπάνω φωτογραφίες αποτυπώνουν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων με στολές ΜΑΤ στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου το 2012 και 2013 στη Ζάκυνθο.

Διαβάστε ακόμα τον πανηγυρικό που εκφώνησε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Μαχαίρας :

Πανηγυρικός του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για την 28η Οκτωβρίου 1940

Παρακολουθείστε και το σχετικό βίντεο απο την παρέλαση στην Κέρκυρα:

Ολα τα παραπάνω προκάλεσαν αμήχανα σχόλια σε μερίδα του τοπικού τύπου χωρίς να μπορεί κάποιος να διαφωνήσει ανοιχτά με το περιοχόμενο των εκδηλώσεων. Κάποιοι μάλιστα αμυνόμενοι έσπευσαν την δική τους αμηχανία να την αποδόσουν στο ΣΥΡΙΖΑ!!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.