Ο βουλευτής Ζακύνθου Στ. Κοντονής στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Κώδικα περί Δικηγόρων


Ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής τοποθετήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά τις συνεδριάσεις της Δευτέρας 9/9/13 και της Τρίτης 10/9/2013 σχετικά με το εισαχθέν νομοσχέδιο για την αλλαγή του Κώδικα περί Δικηγόρων. Σχετικά, δήλωσε τα ακόλουθα :

To βασικό πρόβλημα ως προς την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος δεν είναι σήμερα ο υπερπληθωρισμός των δικηγόρων με ή χωρίς εισαγωγικά. Είναι οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες έχουν ανεβάσει υπέρμετρα το κόστος πρόσβασης στην Δικαιοσύνη πλήττοντας τόσο την δικαστική προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων όσο και την επαγγελματική επιβίωση των μικρών και μεσαίων δικηγόρων με τα μεγάλα παράβολα κατάθεσης και εκδίκασης υποθέσεων αλλά και με τη μετακύλιση μέσω του δικηγόρου στον πολίτη διαδοχικών αβάσταχτων φόρων (ως το 76 % επί της δικηγορικής αμοιβής). Ο δικηγόρος, συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, καλείται να πληρώνει Φ.Π.Α. όπως οι έμποροι, αν και δεν λογίζεται ως έμπορος. Επίσης, οι υπερβολικά υψηλές και μη ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων στα ταμεία–που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κάκιστη και καταστροφική διαχείριση των αποθεματικών τους από την εποχή του Σημίτη μέχρι σήμερα- έχουν γονατίσει τους δικηγόρους. Καμία διευκόλυνση στους πολίτες δεν παρέχει η «πλήρης απελευθέρωση» των δικηγορικών αμοιβών παρά μόνο στις μεγάλες τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολλούς δικηγόρους σε συνθήκες φασόν και δουλείας. Οι νέοι δικηγόροι υπαλληλοποιούνται στις δικηγορικές εταιρείες ή καταδικάζονται να δουλεύουν ελεύθερα χωρίς προοπτική αξιοπρεπούς διαβίωσης και παραμονής στο επάγγελμα.

Ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καθώς επίσης μετέβη στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όπου συνάντησε εργαζόμενους, δικηγόρους και παράγοντες των δικαστηρίων. Τοποθετούμενος κατά τις επαφές αυτές για το σχέδιο νόμου «Κώδικας περί Δικηγόρων» δήλωσε τα ακόλουθα :
Οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση και απόγνωση τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα αλλά και τους δικηγόρους, μαχόμενους και έμμισθους καθ’ οιονδήποτε τρόπο, βρίσκουν τη συνέχειά τους στο παρόν σχέδιο νόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά το άρθρο 61 αυτού , όπου αναφέρονται οι προκαταβολές εισφορών από το δικηγόρο για κάθε διαδικαστική πράξη, δεν προβλέπεται εισφορά ειδικά για το Ταμείο Νομικών. Αφού οι κυβερνήσεις ήδη από τη δεκαετία του 1990 κακοδιαχειρίστηκαν και εν συνεχεία κούρεψαν τα αποθεματικά του, τώρα το οδηγούν άνευ πόρων στη διάλυση, καθώς επίσης προετοιμάζουν την αύξηση των ήδη αβάσταχτων για τους δικηγόρους ασφαλιστικών εισφορών. Ως προς το ζήτημα της δικηγορικής άσκησης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ουσιαστικοποίησή της. Απλώς σκληραίνουν οι εξετάσεις για την άδεια, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόνοια για να καταργηθούν οι όχι τόσο αδιαμφισβήτητες προφορικές εξετάσεις για την είσοδο στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Επίσης, η εκκίνηση εδώ και καιρό της μη υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου για διάφορες υποθέσεις (π.χ. ήδη πλήρης κατάργηση σε συμβόλαια από 1-1-2014) οδηγεί όχι στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά στην ανασφάλεια δικαίου και στην πλήρη υπερίσχυση των ανώτερων κοινωνικών ομάδων στις συναλλαγές. Επιπλέον, η πρόβλεψη κατά το άρθρο 32 παρ.2 του σχεδίου νόμου υποθέσεων όπου δεν μπορεί να παρασταθεί ο δικηγόρος βουλευτής δεν προφυλάσσει τον βουλευτή αλλά επιφέρει λόγω της «αποκρουστικότητας» των αδικημάτων αυτών (ναρκωτικά, αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας) μια άρση ουσιαστικά του τεκμηρίου αθωότητας και μια δυσμενή και αρνητική διάκριση για όσους κατηγορούνται για αντίστοιχες πράξεις. Τέλος, μας προκάλεσε έκπληξη η τροπολογία-ρύθμιση σε άσχετο νομοσχέδιο (για την εκπαίδευση) κατά την οποία σκανδαλωδώς δεν εξαιρούνται από την υφ’ όρο άρση του αξιοποίνου εκπρόσωποι μεγάλων καρτέλ που έχουν ήδη τιμωρηθεί με διοικητικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και παρ’ όλα αυτά ποινικά φαίνονται να μένουν στο απυρόβλητο.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.