Τσίπρας προς Σουλτς: “Η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές”

Τσίπρας προς Σουλτς

Τσίπρας προς Σουλτς

Με το Βενιζέλο ως σύντροφος και με τον Τσίπρα ως δανειστής συναντήθηκε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος κατά τα άλλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε το ζήτημα του κλίματος κινδυνολογίας σε σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Υπογράμμισε δε, ότι η κρίση δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά ευρωπαϊκή. Τέλος, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει “να αντιληφθεί ότι η αξία της δημοκρατίας πρέπει να επιστρέψει ξανά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”. Ο κ. Σουλτς από τη μεριά του, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ελάχιστα μίλησε με το θεσμικό ρόλο που τον διέπει. Αντιθέτως, περισσότερο προέβη σε δηλώσεις και ενέργειες για την εξυπηρέτηση των εκλογικών αναγκών του αδελφού του κόμματος στην Ελλάδα.
Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα:
Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Σούλτς. Του εξέφρασα την ανησυχία μας για την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών σε σχέση με τη σταθερότητα της οικονομίας και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Του εξέφρασα την άποψη ότι την κινδυνολογία αυτή την αναπαράγουν πολιτικές δυνάμεις που παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά και κερδοσκόποι που παίζουν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Του εξέφρασα την πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης με υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε αυτή.
Του εξέφρασα την πεποίθησή μας ότι η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Όλα τα μέλη της ευρωζώνης είναι ισότιμα μέλη και θα πρέπει από κοινού να εργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κρίση που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Διότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εντάσσεται μέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, συνεπώς η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική.
Τέλος, του εξέφρασα την επιθυμία να συνεργαστούμε ώστε να αλλάξει αυτό το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην κοινή γνώμη από την πλευρά των Ευρωπαίων να θεωρούνται οι Έλληνες ως οι τεμπέληδες και ακαμάτηδες που προξενούν προβλήματα στην Ευρώπη, αλλά και φυσικά στην ελληνική κοινή γνώμη να θεωρείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες χώρες της Ευρώπης ότι θέλουν να κατακτήσουν και να εξαντλήσουν τις αντοχές του ελληνικού λαού. Πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να αλλάξουμε αυτό το κλίμα.
Επίσης, η Ελλάδα του επεσήμανα είναι η χώρα που προσέφερε σε όλο τον κόσμο την αξία της δημοκρατίας. Τώρα με τη βούληση του ελληνικού λαού κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ούτως ώστε η Ευρώπη να αντιληφθεί ότι η αξία της δημοκρατίας πρέπει να επιστρέψει ξανά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και υπ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ο κ. Σούλτς ως πρόεδρος του κατ’ εξοχήν δημοκρατικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει να παίξει έναν πάρα πολύ γόνιμο ρόλο.

Δηλώσεις Σουλτς: Τεράστιο επίτευγμα η υπηρεσία του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα
«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αλλάξει τη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα» που απορρίπτει κατηγορηματικά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2010, δήλωσε ο κ. Σουλτς λίγες ώρες πριν τη συνάντησή τους. Μετά τη συνάντησή τους, χαριτολόγησε λέγοντας στον πρόεδρο της Κ.Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ ότι “σας ήξερα από την τηλεόραση και εκεί φαίνεστε πιο ‘επικίνδυνος’ από ότι είστε από κοντά”. Σημείωσε δε, ότι από την συζήτησή τους προέκυψαν και συμφωνίες και διαφωνίες και πως «όποια κι αν είναι η απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές θα είναι κυρίαρχη απόφαση και θα την σεβαστούμε». Τόνισε δε ότι “συμφωνούμε απόλυτα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ανεργίας, για όλα τα άλλα θα αποφασίσουν οι Έλληνες στις 17 Ιουνίου” κατέληξε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν το τέλος ενός κακού, αλλά η αρχή ενός ακόμη μεγαλύτερου κακού», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Σουλτς μιλώντας από την Αθήνα στο γερμανικό ραδιόφωνο. «Πολλοί βλέπουν σε αυτό το τέλος μιας αρνητικής εξέλιξης. Για εμένα αυτό θα ήταν η αρχή μιας ακόμη πιο αρνητικής εξέλιξης» υπογράμμισε ο κ. Σουλτς. “Δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα, αλλά ακριβώς να τη βοηθήσουμε”, επεσήμανε ο Γερμανός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Επιπλέον, δήλωσε πως θλίβεται “που γίνεται πάρα πολύς λόγος για την Ελλάδα, αλλά ποτέ με τους Έλληνες. Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι κατά τη δική μου άποψη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μία ανώνυμη δύναμη», τόνισε ο κ. Σουλτς. Τέλος, σημείωσε πως επιθυμία του ήταν “οι Έλληνες και η Ελλάδα να δουν το πρόσωπό μου, να δει η Ελλάδα το πρόσωπο του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ευ. Βενιζέλο, δηλώσεις χαρακτήρα προεκλογικής καμπάνιας. Συγκεκριμένα, ο κ. Σουλτς δήλωσε: “Είναι βέβαια αυτονόητο ότι εγώ, εφόσον έχω έρθει με την ιδιότητά μου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είμαι υποχρεωμένος και προβλέπεται να επισκεφθώ όλα τα πολιτικά κόμματα. Εδώ όμως όπου βρίσκομαι είναι σα να είμαι στην οικογένειά μου. Είμαστε οικογένεια, εδώ λοιπόν η συνάντησή μας δεν είναι μόνο επίσημη, αλλά αισθάνομαι ότι έχω να κάνω μία συζήτηση με ένα σύντροφο. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να πούμε ξεκάθαρα -και το λέω αυτό με κάθε ειλικρίνεια κ. Πρόεδρε- ότι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουν το τεράστιο επίτευγμα, την υπηρεσία που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Εδώ λοιπόν κατ’ ουσίαν πρέπει να σας πω ότι στη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Βενιζέλο συμφωνούμε πάνω σε όλα τα θέματα, υπάρχει απόλυτη συμφωνία, βεβαίως το επίκεντρο των συνομιλιών μας ήταν το πώς θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε αυτή τη συνεχή διολίσθηση προς τα κάτω”.
Ευ. Βενιζέλος: Θα κρατήσουμε όλα τα θετικά της σύμβασης
“Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, ότι η δανειακή σύμβαση και γενικότερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κάτι το δυναμικό, είναι ένα γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: “Ξέρουμε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση αυτή, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το σχέδιο αυτό οδηγεί στο να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης και βεβαίως να ανατρέψουμε τα αρνητικά, ανατρέποντας την ύφεση και ανακόπτοντας την ανεργία”.
Κατά την συνάντησή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρατήρησε:
«Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι: Ο δρόμος της Ευρώπης με ανάπτυξη και ο άλλος του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ Σουλτς σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε πολύ σκληρές θυσίες αλλά υποστήριξε ότι εντός της ευρωζώνης τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. «Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα πρέπει όλοι να προσέξουν κανείς να μη φύγει από αυτήν τη βάρκα» επισήμανε ο κ Σουλτς καταλήγοντας με νόημα οτι  «αυτό δεν είναι παιχνίδι για μικρά παιδιά».
Παπούλιας: Να καταφέρουμε ό,τι δεν καταφέραμε στις πρώτες εκλογές

Την ελπίδα ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εξέφρασε ο ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Σουλτς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “μπαίνουμε σε μία νέα φάση. Δεν μπορέσαμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αλλά ξέρετε και από κόμματα και ξέρετε τι δυσκολίες υπάρχουν. Πηγαίνουμε για εκλογές και ελπίζω αυτή τη φορά να καταφέρουμε ό,τι δεν μπορέσαμε από τις πρώτες εκλογές να καταφέρουμε”.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.