Στα χέρια της αριστεράς η διερευνητική εντολή


Διαβάστε τη συνεχή ενημέρωση του left.gr για τις εξελίξεις σχετικά με τη διερευνητική εντολή. Αποκλειστικά ρεπορτάζ και ενημερώσεις.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού  Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 9/5, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή:

Στις:

–    11:00 π.μ. Κοινωνικοί φορείς

–    5  μ.μ. με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Πολιτών, κ. Πάνο Καμένο

–    6  μ.μ. με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

–    7  μ.μ.    με  τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά

–    8 μ.μ  Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ώρα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


7:25 μ.μ. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Λούκα Κατσέλη ολοκληρώθηκε. Η κ. Κατσέλη έκανε δηλώσεις μετά την έξοδο από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

7:10 μ.μ. Καταστροφολογία και άρνηση επί της ουσίας της πρότασης Τσίπρα από Σαμαρά

Απαντώντας λίγο νωρίτερα στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση εγγυηθεί την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ανασκευάζοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις πλειάδας βουλευτών και στελεχών του κόμματος του ήδη από εχθές, περί ψήφου ανοχής μιας κυβέρνησης της αριστεράς και ταυτίζοντας την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με το μνημόνιο των δανειστών. Χρησιμοποιώντας το γνωστό από τον προεκλογικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας σχήμα περί των δυνάμεων του ευρώ απέναντι στις δυνάμεις της δραχμής και χαρακτηρίζοντας τις πρώτες ως υπεύθυνες, ενώ τις δεύτερες ως λαϊκιστικές, ο κος Σαμαράς επί της ουσίας κατήγγειλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα προχωρήσει στην δημιουργία επιτροπής διεθνούς λογιστικού ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους και θα επιβάλει τριετές μορατόριουμ της αποπληρωμής του χρέους με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο κύριος Σαμαράς ενώ δήλωσε πως υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης, ταυτόχρονα κατήγγειλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί  επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με καταγγελία του μνημονίου επισημαίνοντας πως αποτελεί επικινδυνο πειραματισμό που οδηγεί στην καταστροφή. Επί της ουσίας, ο κος Σαμαράς επανέλαβε την επιχειρηματολογία της προεκλογικής περιόδου την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα καταγγείλει ως επιχειρηματολογία των δανειστών, του τραπεζικού συστήματος και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι εκτός από την Ευρώπη των μνημονίων και των τραπεζιτών, υπάρχει και η Ευρώπη των λαών η οποία ήδη επιβάλλει αλλαγές πολιτικής στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


7:00 μ.μ. Δηλώσεις Σαμαρά



6.48 μ.μ. Τελείωσε η συνάντηση Τσίπρα – Κοντούλη.

Οι δηλώσεις της κ. Κοντούλη

6.25 μ.μ. Ο επικεφαλής του συνδυασμού  Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 9/5, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή:

Στις:

–    11:00 π.μ. Κοινωνικοί φορείς

–    5  μ.μ. με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Πολιτών, κ. Πάνο Καμένο

–    6  μ.μ. με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

–    7  μ.μ.    με  τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά

–    8 μ.μ  Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ώρα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5:28 μ.μ. Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων έφτασε στη Βουλή για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

5:00 μ.μ. Αλλαγή ώρας του ραντεβού με τη Λούκα Κατσέλη. Η συνάντηση θα γίνει τελικά στις 6:30


4:14μ.μ. Στηρίζει κυβέρνηση της Αριστεράς η ΔΗΜ.ΑΡ με ευρεία κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Οι δηλώσεις Φώτη Κουβέλη σε βίντεο

3:40 μ.μ. Στη Βουλή ο Φώτης Κουβέλης – Συναντάται αυτήν την ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα

3:20 μ.μ. Τσίπρας: 5 ελάχιστοι άξονες διαλόγου

1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.

5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του

Τσίπρας προς Βενιζέλο – Σαμαρά: «Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ.Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία, τους καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν ήδη στείλει επιστολή στους ηγέτες της Ε.Ε. και των κρατών –μελών της που θα αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έλαβαν σε παλαιότερη επιστολή τους ότι θα εφαρμόσουν πιστά τις επιταγές των αγορών και του ΔΝΤ και θα εφαρμόσουν το βάρβαρο πρόγραμμα του δεύτερου μνημονίου. Αν δεν το πράξουν, τους καλώ έστω και τώρα να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί δεν πείθουν πια ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους.


3:20 μ.μ. Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αυτή τη στιγμή στη Βουλή.

Να στείλουν επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που θέλουν πραγματικά να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

O Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε πέντε σημεία διαλόγου που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.



3 μ.μ. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία και αρνήθηκε τη συνάντηση και τη συνομιλία.

2:47   Μήνυμα Μελανσόν προς ΣΥΡΙΖΑ:

Η λαϊκή εξέγερση ξεκίνησε στην Ευρώπη Ο ελληνικός λαός μόλις καταψήφισε τις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επέλεξε με ξεκάθαρο τρόπο την Αριστερά για να τις αντιμετωπίσει. Αυτή η λαϊκή αντίσταση εκφράστηκε μέσα από μαζικές ψήφους για την άλλη Αριστερά της Ελλάδας, με ποσοστό που ξεπερνάει το 30%. Συγχαίρω ιδιαίτερα το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αδελφό κόμμα του Αριστερού Μετώπου Γαλλίας εδώ κι αρκετά χρόνια. Η ανάδειξή του σε πρώτη πολιτική δύναμη της Αριστεράς, δίνει ξανά ώθηση στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πέραν της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού. Με εξοργίζει το ότι αυτή η πρόοδος της Αριστεράς συγκρίνεται με το γελοίο σκορ των νεοναζί (6,9%). Αυτή η ανόητη και νοσηρή γοητεία για την άκρα δεξιά εκφράστηκε και στη Γαλλία, με την αισχρά δυσανάλογη σημασία που δόθηκε στη Μαρίν Λε Πεν από τα ΜΜΕ στο διάστημα ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών.

2:27 μ.μ. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις και κατευθύνθηκε στο γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όπου θα δεχτεί τους πολιτικούς αρχηγούς.

2 μ.μ. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή.

Στη σύντομη συνομιλία των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική για την Αριστερά και υπενθύμισε ότι ο μοναδικός αρχηγός της Αριστεράς που πήρε διερευνητική εντολή μεταπολιτευτικά ήταν ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης.

Επίσης, άφησε αιχμή σχετικά με τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.