Λ. Νιοτόπουλος: Μέσα στο 2016 ολοκληρώνονται τα έργα σε Ξύγκια και Οδική ασφάλεια


  niotopoylos_photo_2     Η πορεία των έργων της Ζακύνθου που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ αλλά δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, με σημαντικότερα εξ αυτών τα δύο μεγάλα Οδικά έργα για την σύνδεση των Αλυκών με τα Ξύγκια και την Οδική Ασφάλεια, θα είναι, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στη Ζάκυνθο, παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου.

Η επίσκεψη αυτή έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα και δεν σχετίζεται με τον απολογισμό του έργου που θα γίνει από τη διοίκηση για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά, αφού προηγηθεί η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό της ΠΙΝ η οποία προγραμματίστηκε για τις 14 Φλεβάρη.

Από τη δική του πλευρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα δύο μεγάλα οδικά έργα της Ζακύνθου θα ολοκληρωθούν, διατύπωσε τους προβληματισμούς του για το Master Plan και για το κατά πόσο το έργο της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από το σύνολο των έργων που προβλέπονται σε αυτό, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου και τέλος ανακοίνωσε πως και η Περιφέρεια έχει καταθέσει αγωγή για την υπόθεση της αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων στα ορεινά.

Μέσα στο 2016 ολοκληρώνονται τα Οδικά έργα της Ζακύνθου

Για εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις στα δύο μεγάλα οδικά έργα της Ζακύνθου μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, κάνοντας γνωστό πως υπάρχει περιθώριο ολοκλήρωσης μέσα στο 2016.

«Μιλάμε για δύο έργα συμβασιοποιημένα και αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να μην ολοκληρωθούν. Αυτές οι κραυγές απεντάξεων που ακούγονται από τον βασικό …παράγοντα που συνέβαλε στις απεντάξεις έργων, τον κ. Σπύρου, πέφτουν στο κε-νό!» τόνισε ο κ. Νιοτόπουλος, συμπληρώνοντας πως τα δύο αυτά έργα συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα έργων του ΕΣΠΑ που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2016 και βρίσκεται στα χέρια του Υφυπουργού Οικονομίας αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλ. Χαρίτση.

«Περιμένουμε απλά ένα έγγραφο από το Υπουργείο αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ροές» τόνισε.

Προβληματισμός για τη χρηματοδότηση της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων

Σε επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Επέκταση –Βελτίωση Λιμένα Ζακύνθου (Προγραμματικό Σχέδιο) α΄ φάση» που αναβλήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία θυμίζουμε πως έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, που είναι και εισηγητής του θέματος, εξήγησε τους λόγους της αναβολής, εκφράζοντας έναν προβληματισμό για την προώθηση του έργου της προβλήτας, κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα που προβλέπει το Master Plan.

Θυμίζουμε πάντως πως η υλοποίηση αυτού του έργου, κατά προτεραιότητα, αποτελούσε όλο το προηγούμενο διάστημα πάγιο αίτημα των φορέων του νησιού, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξαν πιέσεις και από τις τοπικές αρχές.

«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήρθε προς έγκριση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος μια Μελέτη που αποτελεί τμήμα του Master Plan και συγκεκριμένα την προβλήτα κρουαζιεροπλοίων που έχει προταχθεί. Αυτό έγινε με πολύ βεβιασμένο τρόπο, κρί-ναμε ότι οι σύμβουλοι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και ήδη ετοιμάζουμε έναν πλήρη φάκελο ώστε να ενημερωθούν κυρίως οι καινούργιοι σύμβουλοι!» δήλωσε ο κ. Νιοτόπουλος, συμπληρώνοντας πως οι σύμβουλοι θα κληθούν να αποφασίσουν για ένα έργο που ακόμη δεν έχει κοστολογηθεί!

«Με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της προβλήτας θα ξεπεράσει τα 70.000.000 Ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και πρέπει να ανευρεθούν από την Κεντρική Κυβέρνηση» τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως παραμένει ξεκάθαρα υπέρ της κατασκευής ενός τέτοιου έργου για το νησί, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι μόνο η προβλήτα δεν αρκεί για να καταστεί η Ζάκυνθος προορισμός για κρουαζιερόπλοια.

«Πρέπει πρώτα από όλα η Ζάκυνθος και η ειδικά η Πόλη να γίνει προορισμός» σημείωσε και εξήγησε πως διατηρεί και άλλους προβληματισμούς για την αποσπασματική εφαρμογή της μελέτης για την προβλήτα, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα έργα (αναπλάσεις, συγκοινωνιακά κτλ).

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέος κύκλος επαφών με την ανάδοχο του Master Plan ώστε να δοθούν οι σχετικές διευκρινίσεις.

Αγωγή και από την ΠΙΝ για την αγοραπωλησία στα ορεινά

Για το ζήτημα της αγοραπωλησίας στα Ορεινά, που επανήλθε στην επικαιρότητα, ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια έχει υποβάλει αγωγή και σημείωσε πως κανείς δεν είναι αντίθετος στην επένδυση, αρκεί αυτή να γίνεται νόμιμα.

«Ποτέ όλο αυτό το διάστημα δεν στραφήκαμε ούτε μια φορά κατά των αναπτυξιακών έργων και των επενδύσεων στο νησί» σχολίασε, συμπληρώνοντας όμως πως αφού έγινε γνωστή η αγοραπωλησία, δεκάδες κάτοικοι των Μαριών τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του και τον ενημέρωσαν πως στο τοπογραφικό που αποτυπώνει την έκταση που πουλήθηκε, περιέχονται ιδιωτικές περιουσίες.

Στην ίδια έκταση έγινε γνωστό πως υπήρχαν επίσης ιδιωτικές αλλά εκκλησιαστικές εκτάσεις.

«Η Περιφέρεια στέκεται αρωγός στους πολίτες, στο Δήμο και την Εκκλησία. Οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να γίνεται με νόμιμο και σοβαρό τρόπο. Να παρακαλέσω και εγώ η Δικαιοσύνη να αποφασίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και εμείς θα είμαστε αρωγοί στην επένδυση» σημείωσε, κάνοντας γνωστό πως Περιφέρεια έχει ήδη υποβάλει αγωγή που θα εκδικαστεί τον Απρίλη.

Πηγη: Εφημερίδα Ερμής-ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.