Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ οργανώνεται



Μετά την ολοκλήρωση μιας πολύμηνης διαδικασίας που οδήγησε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και περιγράφεται ως ο πρώτος, κρίσιμος σταθμός για τη μετεξέλιξή του σε κόμμα, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ οργανώνεται.

Σε πλήρη σύνθεση από χθες περιφέρειες και Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει Γραμματεία (πρόταση είναι για 35 μέλη), η οποία κατόπιν θα αναδείξει «διεύθυνση», ένα πιο μικρό και ευέλικτο σχήμα για την οργάνωση της καθημερινής δουλειάς. Η Κεντρική Επιτροπή (301 +15 μέλη από Περιφέρειες για την ικανοποίηση της ποσόστωσης που ορίζει ότι η κάθε Περιφέρεια πρέπει να εκπροσωπείται από τουλάχιστον 5 μέλη) έχει πολλή δουλειά μπροστά της. Παράλληλα με τους άξονες δράσης που θέτει η πολιτική απόφαση για το επόμενο διάστημα, με πυρήνα τον αγώνα για τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, η ΠΣΕ πρέπει να προετοιμάσει τον επόμενο, κρίσιμο σταθμό: το ιδρυτικό συνέδριο της άνοιξης. Εξάλλου ο νέος ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα υπό διαμόρφωση, σε ένα μεταβατικό στάδιο με μεταβατικές ρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο που στα οργανωτικά παρουσιάστηκαν αρκετές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης αλλά και μετά (παράδειγμα η προσθήκη 15 ακόμη μελών στο κεντρικό όργανο), προβλήματα που ψάχνουν τη λύση τους σε αυτό το μεσοδιάστημα μέχρι το συνέδριο.

Μέχρι στιγμής σε δημόσιο επίπεδο το κλίμα είναι ιδιαίτερα ενωτικό -ως νίκη της ενότητας περιέγραφαν από την επομένη της Συνδιάσκεψης το τριήμερο, τόσο ηγετικά στελέχη που συμμετείχαν στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, όσο και το Αριστερό Ρεύμα που ήταν ο πυρήνας της «Αριστερής Πλατφόρμας». Σύμφωνα με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός αυτό μαζί με την ομόφωνη υπερψήφιση Διακήρυξης και πολιτικής απόφασης, συνιστούν μια ιδιαίτερα καλή αφετηρία για την παραπέρα πορεία.

Οι Επιτροπές

Όπως αποφασίστηκε λοιπόν στην Πανελλαδική, η Κ.Ε. με τη συγκρότησή της σε σώμα πρέπει να αναδείξει Επιτροπή Θέσεων ενόψει συνεδρίου, Επιτροπή Προγράμματος, αφού ούτως ή άλλως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα σε διαδικασία εμβάθυνσης, Επιτροπή Δεοντολογίας που αφορά κυρίως στη δημόσια παρουσία του (υπό διαμόρφωση) κόμματος. Επίσης η Κ.Ε. θα αναδείξει Επιτροπή Καταστατικού που ίσως να έχει το πιο δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον έργο καθώς θα επιχειρήσει να συμπυκνώσει τα «καλά», αφαιρώντας τα «κακά» του παρελθόντος, να ανοίξει νέους δρόμους οργάνωσης και εσωτερικής λειτουργίας, ανιχνεύοντας τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στον πλουραλισμό και τον σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις. Τις λεπτές ισορροπίες που οδηγούν σε ένα κόμμα πραγματικά, ουσιαστικά Δημοκρατικό, πολυτασικό και όχι με κόμματα μέσα στο κόμμα, ένα κόμμα των μελών, των «από τα κάτω», έτοιμο να αναλάβει θέσεις διακυβέρνησης. Ένα κόμμα με δημοκρατία και ελευθερία, όπως και η κοινωνία που οραματίζεται.

Δημοσιεύουμε σήμερα τους εκλεγμένους ανά Περιφέρεια -πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τους 15 που προστέθηκαν για να τηρηθεί η αντιπροσωπευτικότητα. Τις προηγούμενες μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πολλές αναρτήσεις από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο σώμα: «καλή δουλειά, δύναμη, θα νικήσουμε» το μήνυμα των περισσοτέρων.

syriza_KE_high

Πηγή: Εφημερίδα Αυγη

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.