Τμημα Παιδείας & Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Zακύνθου: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει ξεπεράσει, πλέον, κάθε όριο ανηθικότητας και χυδαιότητας»


Τα Τμήματα Παιδείας και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ζακύνθου εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση να αναστείλει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας και να «να αποσύρει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο και να αρχίσει πραγματικό διάλογο με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για την πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Τα ιδιωτικά κολέγια αγοράζουν μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια, ενώ διαφημίζουν τα προγράμματα τους για τη νέα σχολική χρονιά. Ειδικός χορηγός η Νέα Δημοκρατία.

Η δημοσιοποίηση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή δυστυχώς επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας ολοκληρώνοντας την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας, βάζοντας και επίσημα ταφόπλακα στα όνειρα δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων, που μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση είχε ένα χρέος. Να στηρίξει τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, της περσινής Β’ Λυκείου, που έχουν βιώσει πρωτόγνωρες συνθήκες, που έχουν περάσει δυο χρόνια μακριά από τις τάξεις. Αντί γι’ αυτό νομοθέτησε στη μέση της χρονιάς την Ελάχιστη Βάση, με την οποία αφήνει φέτος χιλιάδες αποφοίτους Λυκείου έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο και χιλιάδες άλλους τους στέλνει σε σχολή που δεν ήταν της επιλογής τους.
Αντί αυτού, η κυβέρνηση της χώρας παρουσιάζει ένα πρόσωπο ακραία ταξικό. Αποκαλύπτεται ο σφαγιασμός των νέων της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή που έφεραν τη ρύθμιση στη Βουλή, αναδείξαμε τις συνέπειες και ζητήσαμε να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί, ως άδικη και παράλογη.

Τα κυβερνητικά ψέματα περί αναβάθμισης της εκπαίδευσης καταρρίπτονται εμπράκτως, καθώς από τη μία βλέπουμε υποψήφιους με πολύ υψηλές βαθμολογίες να μένουν εκτός των σχολών επιλογής τους και από την άλλη εκατοντάδες κενές θέσεις στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, προσβάλλοντας τις ίδιες τις αρχές του Ελληνικού Συντάγματος περί κρατικής υποχρέωσης για την δωρεάν μόρφωση των πολιτών.

Σίγουρα δεν πρόκειται για αμέλεια ή λάθος υπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας, αλλά για μία οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των Ιδιωτικών Κολλεγίων.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει ξεπεράσει, πλέον, κάθε όριο ανηθικότητας και χυδαιότητας.
Ως αυθεντικοί, δογματικοί νεοφιλελεύθεροι, δημιουργούν χώρο δράσης στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Αγνόησαν το γεγονός ότι υπήρξαν μαθητές οι οποίοι δεν είχαν τις δυνατότητες και τους κατάλληλους χώρους για να παρακολουθήσουν τα τηλεμαθήματα, την ίδια ώρα που οι γονείς τους μπορεί να βρισκόντουσαν μέσα στα σπίτια τους για να μπορέσουν κι αυτοί να εργαστούν.

Όλη αυτή η μισαλλόδοξη και ρεβανσιστική πρακτική κατά της δημόσιας παιδείας, έρχεται να συμπληρώσει τις πρόσφατες ανδραγαθίες της Νέας Δημοκρατίας, όπως:
-Οριστικά εκτός Λυκείου η Κοινωνιολογία και άλλα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών καθώς και η Καλλιτεχνική Παιδεία.

– Το βιβλίο Μουσικής της Γ’ Λυκείου παραμένει στην εξεταστέα ύλη των πανελληνίων, χωρίς να διδάσκεται πλέον

-Το μάθημα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου εκτοπίστηκε εκτός διδακτικού ωραρίου στη Γ’ Λυκείου αν και πανελλαδικώς εξεταζόμενο.

-Η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του συλλόγου των διδασκόντων, και ο διορισμός του σχολικού συμβουλίου από τον Δήμαρχο, δεν αποτελούν αποκέντρωση, ούτε αναβάθμιση ή ενδυνάμωση του ρόλου των εκπαιδευτικών
-Θεώρηση του σχολείου ως εταιρείας και των εκπαιδευτικών ως απλών εκτελεστών των κυβερνητικών επιλογών.
-πρόταση για μια αξιολόγηση που υπηρετεί την κομματοκρατία.
– κακοποίηση των εννοιών αυτονομία, ενδυνάμωση του ρόλου των εκπαιδευτικών και αποκέντρωση.
Δεν νοείται αυτονομία και αποκέντρωση χωρίς δημοκρατία.
-αποκλεισμός των αιρετών εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά συμβούλια και διορισμός εκπαιδευτικών με συμμετοχή 7% στις εκλογές
-Εξοβελισμός του δημοκρατικού διαλόγου και της σύνθεσης τα οποία έχει ανάγκη το σχολείο, ώστε να λύνει τα πολύπλοκα προβλήματα τα οποία αναφύονται στη σύγχρονη εποχή.
Πρόκειται για μία γενική αντιμεταρρύθμιση, η οποία κλείνει έναν κύκλο προσπαθειών που έχουν γίνει κατά καιρούς, επιστρέφοντας στον παλιό επιθεωρητισμό.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και αυτή τη στιγμή,

-να αναστείλει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, και να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας.

– να αποσύρει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο και να αρχίσει πραγματικό διάλογο με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για την πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου»…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.